skip to Main Content
085-4884060 info@we-employ.nl
dochter-bedrijven-onze-merken-25h   We employ  divider-25h  Re employ  divider-25h  employ groep logo DEFINITIEF
Het einde van het jaar nadert. Tijd voor reflectie, behoefte om ons even onder te dompelen in de kerstsfeer. Lekker eten en op bezoek bij familie zal bij velen op de agenda staan. Ook weer de tijd dat we veel praten, goede voornemens. In de top 10 van 2020 zullen zeker staan: afvallen, meer quality time met directe familie en vrienden, financiële planning maken, minder stress ervaren en minder alcohol drinken. Bizar genoeg zal het in veel gevallen een kopie zijn van het jaar daarvoor. Hoe komt dat dan?

Lonkend perspectief                                                                                 
Wanneer wij als mens geen urgentie of verlangen ervaren komen we moeilijk in actie. Zeker wanneer we daarbij verzuimen om een lonkend perspectief te maken. Zonder de verbinding met dat lonkend perspectief wordt het lastig om richting te bepalen. Het lonkende vraagt om het bewustzijn en zeker de drive om iets aan de huidige situatie te willen veranderen. Maar al te vaak zijn we niet (intrinsiek) bereid een offer te doen, het loslaten van iets/iemand/een situatie waaraan we comfort beleven is te aantrekkelijk. Vandaar dat de meeste goede voornemens na 12 januari weer opgeborgen worden tot volgend jaar.
 
            ‘De beste manier om je toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren’
                                                                                              Stephen R.Covey
 
De realisatie van het lonkend perspectief
Dit is meestal niet eenvoudig, want anders hadden we het allang gerealiseerd. Wat belangrijk is dat je jezelf verleid en beloond. Veranderen vraagt om het loslaten van (veronderstelde) zekerheden en verantwoordelijkheden. Het lef om te kijken naar gewoontes, de baan of de relaties met anderen waarin de balans onder druk staat. Tja en dan wordt er een offer gevraagd. Zeker in de afweging van de keuzes. Voor de realisatie van die keuzes zullen we ons moeten koesteren met zelfzorg en belonen zoals je dat doet bij een kind die zijn eerste stapjes zet. Bij de realisatie hoort ook het besef dat wanneer je je moment gekozen hebt dat daarna de fase komt waarin we niet precies weten waar het eindigt. De beloning is er nog niet, want die komt vaak pas later. Dit is de fase die voor veel mensen het lastigst is. Belangrijk is dat we hier support van anderen ontvangen naast dat we dat natuurlijk ook aan onszelf geven.
 
Tips voor het realiseren van lonkende goede voornemens
Herken je moment: In de druk van de massa en media is het soms lastig om je eigenheid van het ‘juiste’ moment te ervaren. Dat is niet per se een datum in januari. Bepaal voor jezelf wanneer de tijd voor je ‘rijp’ is.

Heb respect voor je eigenheid: Het feit dat we allemaal heel divers zijn geeft ook aan dat er geen standaard recept is. De perfectionist hoeft andere passen te maken dan de levensgenieter. Zelfkennis is naast noodzaak nodig voor het aanleren van goede gewoonten en ook om stappen te zetten in verandering.
 
Maak het aantrekkelijk voor jezelf: Hoe gemakkelijker en leuker iets is, hoe groter de kans dat we het volhouden. Kijk daarbij ook weer hoe we dat bij kinderen doen. Oftewel verleidt jezelf tot datgene wat je doel is. Doe het speels en bouw rituelen in, dan herkent ons systeem ook het momentum. En zoals bij kinderen, vergeet niet om de momenten van beloningen met jezelf af te spreken.
 
Ben tegelijkertijd kritisch en meedogend: Herken dus de uitvluchten en geef jezelf niet op je kop als je toch even afwijkt van je plan. We zijn nou eenmaal goed in het verzinnen van smoezen om iets niet te doen. Creatief als een kind kun je wel zeggen en dan zijn we ook niet direct bestraffend maar vooral begripvol. En ja, uiteindelijk kritisch. Vooral de humor ervan blijven inzien. We zijn zo vindingrijk!

Heb een doel/plan: Het plan is er om ervoor te zorgen dat je stap voor stap dichter bij de gewenste situatie komt. Het zorgt er ook voor dat je een ritueel/gewoonte ontwikkelt doordat je doet wat je met jezelf afgesproken hebt op vaste tijdstippen of situaties. Bij het maken van het plan, alsook bij het uitvoeren, is het prima om support te vragen van iemand waarvan je weet dat die goed luistert en je steunt.
Leestips: 
Wie is hier nou echt de baas
Hoe lang moet jij nog?
Is betrokkenheid de heilige graal van de werkgever en werknemer relatie?
Werkgeluk mag u fouten maken best een lastige vraag
Van stress tot burn-out en vice versa
Is er een nocebo-effect bij 2e spoor re-integratie?
Mbti-tests geven waardevolle kennis voor managers 
Back To Top